16.6.09

Vanhempaa

Tämä on hyvinkin henkilökohtainen runo, jolla on minulle tietty merkitys. Toivon kuitenkin, että jokainen saisi runosta eri asioita irti oman näkemyksensä perusteella. Tulkintoja olisi kiva kuulla. :) En viitsi ilmoittaa omaa tulkintaani vielä, jotten jyräisi muiden mielipiteitä. Kysymällä se kuitenkin selviää, jos jotakuta jää häiritsemään.

3.3.07
Tieto

Riistivät rauhan runoistani
kultakutrit kasvojeni ympäriltä
ymmärsin elämäni kadonneen
harsonohuen henkäyksen mukana.

Silmäni eilisen tähdissä
tähyilen rosoisten muistojen taa
löytääkseni lainatun menneisyyden
mustikanvarpujen väleistä.

Välitön etäisyys elämässä
sietämätön keveys sisimmässäni
eikä ketään, joka kurottaisi kätensä
karkoittaakseen katkeran tulevaisuuden.


Ja raaimman kirsikan kivi
jäi merkitsemään menetettyä.
Minusta tuli paperin revitty reuna
ikuisuus - yhdessä hetkessä.

2 kommenttia:

brokk kirjoitti...

Alkuun täytyy sanoa, että pidän tästä runosta todella paljon. Tässä on taas runsaasti sinun runoillesi tyypillistä upeaa kuvailua ja niitä hienoja yllättäviä sanayhdistelmiä, jollaisia usein käytät. Ja jos jotain, niin syvyyttä tästä runosta löytyy ja paljon. Runo suorastaan pursuaa merkityksiä ja tunteita. Mahtavaa!

Mutta mitä tulee siihen tulkintaan, niin en kyllä osaa ollenkaan sanoa, mitä olet mahtanut runolla tarkoittaa. Itse tulkitsen runon tunnelman hyvin herkkänä ja hauraana, mutta lopussa on havaittavissa myös toivon pilkahdus. Luin runon moneen otteeseen ja mietin otsikon ja runon yhteyttä, mutta runon "oikea" merkitys ei vain millään aukea minulle, eikä tarvitsekaan.

Se merkitys, minkä itse runosta löydän, on kasvaminen, itsenäistyminen ja aikuistuminen. Otsikon taaskin tulkitsen niin, että se viittaa tietoon, jolloin ihminen havahtuu siihen, että lapsuus on nyt ohi ja on aika heittää lapsuuden muistot menemään. Tässä runossa tämä kyseinen ihminen kuitenkin tahtoo olla vielä lapsi ja hän kokee, että lapsuus ja siihen liittyvät muistot riistetään häneltä. Runon ihminen on myös katkera tulevaisuutta kohtaan, koska hän kaipaa lapsuuttaan ja siihen liittyvää huoletonta elämää. Hän ei ole vielä valmis kasvamaan, vaikka ympärillä olevat sitä vaativat.

Neilikka kirjoitti...

Oi brokk, ihanaa! Juuri tätä hain takaa, juuri tuota jokaisen omaa tulkintaa. Ensinnäkin on todella mielenkiintoista lukea, miten toiset lukevat mun runojani. Itse asiassa tulkintasi sai mut jollain asteella heräämään ja huomaamaan, miten paljon rikkaampi runo on, jos se on monitulkintainen. Kiitos tästä!

Tykkään sun tulkinnastasi paljon enemmän kuin omastani. ;) Musta jopa tuntuu, että se kertoi paljon mun tuon hetkisistä ajatuksista, vaikken todellakaan tiennyt laittaneeni niitä tuohon runoon. :)