26.1.10

Toissaviikko


Pakkanen piirsi maiseman uudelleen:
puut jäätyivät kiinni
ääriviivoistaan tummaan taivaaseen
ja jokainen oksa erottui selkeämmin
kuin eilen

tänään valkeana ja omana varjonaan.

Lumisumu sai meidät näkemään
maailman infrapunakuvana
jossa puut kantavat lehtiä keskitalvella

3 kommenttia:

Mea kirjoitti...

Oi, laatutyötä!

Ensimmäinen säkeistö on ihan mielettömän hieno, "tänään valkeana ja omana varjonaan" suorastaan täydellinen. Alussa on todella vahvaa visuaalisuutta, maalauksellista kaksiulotteisuutta, kun puiden ääriviivat kiinnittyvät taivaan pintaan ja tulevat yhdeksi kuvaksi.
Infrapunakuvasta en ole ihan varma, jotenkin tökkii ja toisaalta taas, kyllä se toimii. Se on virhe, se on väärä sana, eksynyt jostain toisesta runosta, toisesta maailmasta, neonvaloista ja neljän ruuhkasta, mutta ehkä se siinä jotenkin viehättääkin.

Tästä tulee mieleen tosi vahvasti, viimeisestä säkeestä varsinkin, päässä viime aikoina pyörinyt "sydäntalvella kukkaset kukkivat/ sydäntalvella puhkeevat puut" (en nyt muista kenen). Se ehkä tuo mun mielessä tähän sen vanhahtavan tunnun, jonka tuo infrapunakuva rikkoo.

Ja vielä yksi juttu: Musta keskitalvella ansaitsisi oman rivinsä, vaikka sisennettynä tuon lehtiä -sanan alapuolelle.

Oot kyllä ihan pirun lahjakas :)

brokk kirjoitti...

Tulin ihan sattumalta kurkistamaan, ja kas, täällähän olikin upouusi runo odottamassa lukijaa:)

Alkuun täytynee myöntää, että oma runoinnostukseni on kaikonnut jonnekin teille tietämättömille. Kortteihin ja sen sellaisiin kirjoitan edelleen omia runoja, mutta aktiivinen runojen kirjoittelu on kyllä jäänyt.

Tässä kyseenomaisessa runossasi on jälleen erittäin vahvaa kuvailua. Runoa lukiessani mieleeni piirtyy selkeä kuva asioista, joita kuvailet runossasi. Runosi ikään kuin muodostuu kokonaisina kuvina mieleeni, eivätkä sanat jää vain "leijumaan paperille".

Olen kuitenkin samaa mieltä Mean kanssa siinä, että tuo infrapunakuvana ei oikein toimi tässä kyseenomaisessa runossa. Se ei vain jollain tapaa sovi runon kokonaistunnelmaan, vaan tekee siihen särön, joka rikkoo runon aiempaa tunnelmaa. Onko se sitten tarkoituksenomaisesta, sitä en tiedä.

Neilikka kirjoitti...

Kiitos kommenteista! :)

Tuohon infrapunakuvaan olisi pitänyt soveltaa Kill your darlings -sääntöä. :< Olen samaa mieltä, ettei se sovi mielikuvallisesti eikä äänteellisesti runoon, mutten silti raaskinut ottaa sitä pois.

Tässä linkki runon tarkoittamaan 'infrapunakuvaan':
http://www.harhakuva.org/view/115084